H Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή είναι ο φορέας που είναι υπεύθυνος, για την ανάπτυξη και διάδοση του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα και την επιλογή, συγκρότηση και αποστολή των Ελληνικών ομάδων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Βασικός Στόχος της είναι η διεύρυνση του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα και στα πλαίσια αυτά, δίνει κίνητρα, προκειμένου να παρακινήσει και να ενθαρρύνει άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους, να συμμετέχουν ενεργά στον αθλητισμό.

Σκοποί και Αρμοδιότητες

  • Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή και σε όλα τα αθλήματα που ανήκουν σε αυτή.
  • Η εποπτεία και μέριμνα για την ανάπτυξη του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα.
  • Η Οργάνωση σε συνεργασία με τις αρμόδιες αθλητικές Ομοσπονδίες της προετοιμασίας των αθλητών και η επιλογή αυτών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Παρολυμπιακούς Αγώνες και τους διεθνείς αγώνες, που τελούν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Παρολυμπιακής Επιτροπής.
  • Η εισήγηση νομοθετικών ρυθμίσεων και προτάσεων για ζητήματα, που αφορούν στον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία.
  • Η επίβλεψη και επισήμανση στους αρμόδιους φορείς των εργασιών εκσυγχρονισμού των παλαιών και η κατασκευή νέων αθλητικών χώρων, προσβάσιμων για άτομα με αναπηρία.
  • Η γνωμοδότηση για το ύψος της επιχορήγησης των Ομοσπονδιών ΑΜΕΑ και τα κριτήρια επιχορήγησης των αθλητικών σωματείων ΑΜΕΑ.
  • Η εποπτεία της διοργάνωσης και διεξαγωγής αγώνων υπό την αιγίδα της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, που τελούνται στην Ελλάδα.
  • Η εισήγηση, στον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό, για τη λήψη κάθε μέτρου, που συμβάλει στην πραγμάτωση των σκοπών της.
  • Η μέριμνα για την επιμέλεια και παραγωγή ειδικών εκδόσεων, που αφορούν στην ανάπτυξη και προαγωγή της Παραολυμπιακής ιδέας και της Ιστορίας του Παρολυμπισμού
  • Η ίδρυση και λειτουργία της Παραολυμπιακής Ακαδημίας.

Στα πλαίσια αυτά, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή πραγματοποιεί στρατηγικές συνεργασίες με τα αρμόδια Υπουργεία, Δήμους και άλλους φορείς, ώστε να προβάλλει το Παραολυμπιακά αθλήματα με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, στηρίζει και θέτει υπό την αιγίδα της προσπάθειες και πρωτοβουλίες, που προάγουν τους σκοπούς της.

Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός στην Ελλάδα

Οι Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια.

Το 1988, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, οι Έλληνες αθλητές κέρδισαν τα πρώτα μετάλλια, κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια.

Το 1992, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης κέρδισαν 2 αργυρά, και 1 χάλκινο μετάλλια

Το 1996 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό, και 3 χάλκινα

Το 2000 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, η Ελληνική ομάδα συμμετείχε με 42 αθλητές, οι οποίοι αγωνίστηκαν στο στίβο, στην κολύμβηση, στην άρση βαρών, στην καλαθοσφαίριση, και στο τζούντο κερδίζοντας 4 χρυσά, 4 ασημένια και 3 χάλκινα

Το 2004 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής ομάδα, με 137 αθλητές, κερδίζοντας 3 χρυσά, 13 αργυρά, και 4 χάλκινα, καταδεικνύοντας την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στη χώρα μας, κινώντας το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας.

Οι Αγώνες της Αθήνας ανέδειξαν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τον τοποθέτησαν, στη θέση που του αρμόζει στην Παγκόσμια αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα στην Ελληνική Αθλητική οικογένεια.

Το 2008 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η Ελλάδα κατέκτησε 24 μετάλλια, 5 χρυσά, 9 αργυρά, και 10 χάλκινα.

Στους αγώνες αυτούς, το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ” ενίσχυσε οικονομικά την αποστολή 50 αθλητριών που έλαβαν μέρος.