Το Σωματείο, με την επωνυμία Φίλαθλο Σωματείο Γυναικών “Η ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ”, συστάθηκε το 1976 με πρωτοβουλία της κυρίας Ελευθερίας Κούσουλα.

Το όνομα του Σωματείου

Το Σωματείο πήρε το όνομά του από την αρχαία Καλλιπάτειρα, θυγατέρα του Ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου, αδελφή, μητέρα και θεία Ρόδιων Ολυμπιονικών, η οποία προκειμένου να είναι παρούσα στο θρίαμβο του γιου της, αψήφησε την απαγόρευση εισόδου γυναικών στα στάδια και παρακολούθησε τους αγώνες μεταμφιεσμένη σε γυμναστή. O Ολυμπιακός νόμος ήταν πολύ αυστηρός έναντι των γυναικών, για να μην μπορούν αυτές, να παρακολουθούν τους αγώνες. Η τιμωρία, αν τις συλλαμβάνανε, ήταν να τις γκρεμίσουν από το ψηλό όρος Τυπαίο. Η Καλλιπάτειρα, μπροστά στη λαχτάρα της μάνας, να αντικρίσει τον γιο της νικητή και πιστεύοντας, ότι είχε το δικαίωμα να παραβρίσκεται, αφού εκείνη του είχε εμφυσήσει την αξιακή παιδεία, που τον οδήγησε να γίνει Ολυμπιονίκης, αψήφησε τον κίνδυνο και την απειλή ακόμη και του θανάτου. Τη στιγμή όμως των πανηγυρισμών, γλίστρησε ο μανδύας της και φανερώθηκε το φύλο της. Η θαρραλέα εκείνη πράξη της Καλλιπάτειρας, που απέφυγε τη σκληρή τιμωρία, επειδή ανήκε σε γενιά Ολυμπιονικών, παραμένει σύμβολο της γυναικείας προσφοράς στον αγώνα για τη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους και της ευγενούς αθλητικής άμιλλας.

καλλιπάτειρα ιστορία

Οι κύριες δράσεις του Α’ Διοικητικού Συμβουλίου (1976 – 1997)

Η Πρόεδρος και τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, με ομιλίες σε σχολεία, αθλητικούς συλλόγους και σε ραδιοφωνικές εκπομπές, προκειμένου να ενημερωθούν οι μητέρες για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός στα παιδιά τους, προκειμένου να τα προτρέψουν να ασχοληθούν, με όποιο άθλημα θα τα ενδιέφερε.

Η κα Ελευθερία Κούσουλα, με την ιδιότητά της, ως Προέδρου του Σωματείου, τιμήθηκε το 1988 από την Ακαδημία Αθηνών για την πρωτοβουλία της, το 1986, “Έτος Ειρήνης”, να υποβάλει πρόταση στον ΟΗΕ για την τήρηση για πρώτη φορά 24ώρου εκεχειρίας στα πολεμικά πεδία, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως γινόταν και στην Αρχαία Ελλάδα. Η πρότασή της έγινε δεκτή και η εκεχειρία εφαρμόσθηκε όπως ανακοινώθηκε και από τον Πάπα Παύλο ΙΙ.

Η παράδοση της σκυτάλης
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο (1997 – 2005)

καλλιπάτειρα ιστορία

Το 1997, η κα Ελευθερία Κούσουλα θεωρώντας, ότι ολοκλήρωσε έναν κύκλο προσφοράς στο Σωματείο, παρέδωσε τα σκήπτρα στην κα Αγάπη Βαρδινογιάννη, προκειμένου το Σωματείο να εμπλουτιστεί με νέες ιδέες, νέους στόχους, νέα μέλη. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τροποποίησε τα άρθρα του Καταστατικού, με κύριο στόχο, τόσο τον εμπλουτισμό του σκοπού του Σωματείου, όσο και τη μετονομασία του σε «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ “H ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ”. Ύστερα από μελέτη, ότι υπάρχουν ανάγκες και ελλείψεις σε αθλητική υποδομή, σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επικεντρώθηκε, κυρίως σε δράσεις, που αφορούσαν την οικονομική ενίσχυση των περιοχών αυτών, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που ζούσαν και μεγάλωναν στην κάθε περιοχή, μέσω κατασκευής ή συντήρησης γηπέδων, γυμναστηρίων καθώς και προσφοράς αθλητικών εξοπλισμών. Παράλληλα, το Σωματείο στήριξε μέσω συνεδρίων, εκδηλώσεων και αγώνων, πλήθος πρωτοβουλιών, που αφορούσαν, τόσο το γυναικείο αθλητισμό, όσο και γυναίκες αθλήτριες μεμονωμένα, σε συνεργασία με το ΣΕΓΑΣ.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο (2005 – 2018)

Το 2005, η κα Αγάπη Βαρδινογιάννη, έχοντας την πεποίθηση για την ανάγκη εμπλουτισμού του Σωματείου με νέες ιδέες στη φιλοσοφία του, στους σκοπούς και στις δραστηριότητες του, με κύριο στόχο, τη συνέχιση του κοινωνικού έργου και της συνολικής προσφοράς, παραιτήθηκε από την προεδρία του Σωματείου.

Νέα Πρόεδρος, ύστερα από εκλογική διαδικασία, εξελέγην η κα Κατερίνα Π. Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, η οποία ήταν, ένα από τα μέλη τα οποία συνέβαλαν στην επαναδραστηριοποίηση του Σωματείου το 1997, καθώς και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, έγινε αλλαγή του σήματος του Σωματείου. Στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η συνέχιση του σημαντικού έργου, αλλά και η ενεργοποίηση νέων πηγών έμπνευσης και δράσης, που θα αναδείκνυαν την ανθρώπινη βούληση για προσφορά, χωρίς καμία κοινωνική διάκριση, σε όλους όσους, το έχουν πραγματικά ανάγκη.