Ομιλία Προέδρου Κατερίνας Παναγοπούλου Annual Meetup Ελλάδα Αζερμπαϊζαν


Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, 2014

Ομιλία της Προέδρου κας Κατερίνας Παναγοπούλου, στην Ετήσια Διμερή Συνάντηση, με θέμα “Ανάπτυξη διμερών επιχειρηματικών και πολιτισμικών σχέσεων”.

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ»
ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ

Κυρίες και κύριοι,

Στο επίκεντρο μιας συγκυρίας, που μας πιέζει να παρακολουθούμε  «με κομμένη την ανάσα», τις παγκόσμιες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, το συνέδριο αυτό, έρχεται να δώσει χώρο, στον πολυτιμότερο και ανεξάντλητο παγκόσμιο πόρο, «στο κοινωνικό κεφάλαιο». Στον άνθρωπο, ο οποίος, είναι ο μόνος, ο οποίος μπορεί, μέσα από το επιχειρείν, μέσα από τους θεσμούς, μέσα από την Παιδεία και τον αθλητισμό, να κινήσει τον τροχό της ιστορίας, σε μια θετική κατεύθυνση.

Φίλες και φίλοι,

Θεωρώ, ότι η πρωτοβουλία γεφύρωσης Ελλάδας και Αζερμπαιτζάν, πέρα κι έξω από τις προβλέψεις και το χρονοδιάγραμμα, που υπαγορεύει η διεθνής πολιτική, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, ότι οι ενεργοί πολίτες και οι λειτουργικοί θεσμοί προπορεύονται των μεγάλων διεθνών μηχανισμών. Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία και αισθάνομαι, ότι κάθε λέξη, που ακούγεται σε αυτή την αίθουσα, θα γίνει πρόπλασμα μιας νέας και ελπιδοφόρας συνεργασίας. Μιας νέας πλατφόρμας, ανάδειξης και αξιοποίησης του κοινωνικού κεφαλαίου των Χωρών μας και  Όχι μόνο!

Κυρίες και κύριοι,

Η πρωτοβουλία του Αζερμπαιτζάν, να διοργανώσει τους αγώνες «Μπακού 2015», εισάγει, στο διεθνές αθλητικό κεκτημένο, κάτι περισσότερο, από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Δεν είναι ένα ακόμα meeting. Δεν είναι μια ανάληψη διοργάνωσης, ήδη θεσμοθετημένων Αγώνων. Είναι η γέννηση ενός νέου θεσμού και αυτό μας υποχρεώνει, να τοποθετηθούμε εποικοδομητικά, έτσι ώστε, αυτός ο νέος θεσμός να εμπλουτίσει το αθλητικό κεκτημένο και να μην αναπαράξει τις στρεβλώσεις που ταλαιπωρούν το σύγχρονο αθλητικό στερέωμα.

Εκ της ιδιότητός μου, ως Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το «Ευ Αγωνίζεσθαι», έχω παρακολουθήσει τα τελευταία 20 χρόνια, βήμα προς βήμα το μεγαλείο, αλλά και τις παθογένειες του σύγχρονου αθλητισμού. Ο αθλητισμός, ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από το Αξιακό και παιδαγωγικό του υπόβαθρο. Έχει εξελιχθεί, σε ένα τεράστιας δυναμικής εργαλείο προώθησης προϊόντων και καταναλωτικών προτύπων, όπου το σώμα Θεοποιείται και το Πνεύμα αμελείται.

Είναι όμως, αυτό, που χρειάζεται ο σύγχρονος ασύνορος κόσμος μας; Είναι ή – αν θέλετε – επιτρέπεται να είναι, ο αθλητισμός, μέρος μιας οικονομικής και όχι Αξιακής παγκοσμιοποίησης;

Το λέω αυτό, αγαπητές φίλες και φίλοι, εκπρόσωποι του Αζερμπαιτζάν, διότι με τους Αγώνες «Μπακού 2015» έχετε την ευκαιρία, να προσφέρετε στην ανθρωπότητα κάτι πραγματικά «καινούριο». Έναν αθλητικό θεσμό, εστιασμένο στις αρχέγονες Ολυμπιακές Αξίες και την Παιδεία, που εκπορεύτηκε από αυτές. Το Αζερμπαιτζάν, από την φύση του είναι μια Χώρα- γέφυρα ανατολής και δύσης. Αποτελεί μια τρανή απόδειξη, ότι η Γεωγραφική θέση, δεν καθηλώνει, αν η κουλτούρα και η ματιά ενός Έθνους είναι στραμμένες προς την σωστή κατεύθυνση. Η ματιά σας κοιτά προς την Δύση, η οποία γεννήθηκε και ανδρώθηκε, μέσα από τις Αξίες της ελληνικής Παιδείας. Αυτό και μόνο, αποτελεί μια ακλόνητη γέφυρα, ένα θεμέλιο υγιούς συνεργασίας Ελλάδας-Αζερμπαιτζάν.

Φίλες και φίλοι,

Με δεδομένο τον δυτικό προσανατολισμό του Αζερμπαιτζάν, έχει σημασία, να εισαχθούν σε αυτόν τον νέο αθλητικό θεσμό, εξαρχής, τα κρίσιμα στοιχεία της Ελληνικής Παιδείας. Τα κρίσιμα οφέλη, από την αποδοχή και τήρηση των Ολυμπιακών Αξιών και πρωτίστως, της μητρικής Αξίας του «Ευ Αγωνίζεσθαι».

Το προσκλητήριο στα Στάδια, δεν πρέπει να ταυτιστεί με προσκλητήριο στον ανταγωνισμό,  με κάθε τρόπο και στην επιδίωξη της επικράτησης. Πρέπει να στηρίξουμε την επιδίωξη της διάκρισης. Έχετε την μοναδική ευκαιρία, το «Μπακού 2015», να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πρόγραμμα Αξιακού αθλητισμού και Παιδείας. Να αποτελέσουν οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες, μια  αληθινή  κοιτίδα  Ολυμπισμού. Γιατί, όπου ζουν οι Αξίες της, εκεί ζει και η Ολυμπία. Από την γέννησή τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν Οικουμενικό χαρακτήρα, υπό το πρίσμα, ότι, όπου οι αθλητές προσέρχονται, με ισορροπία σωματικής ισχύος και πνευματικής δύναμης, τότε, κάθε Στάδιο, σε κάθε γωνιά του κόσμου, φιλοξενεί το πνεύμα της Ολυμπίας. Εμείς από την πλευρά μας, ως η Πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουμε χρέος, να συνδράμουμε,  με Ολυμπιακή τεχνογνωσία και Παιδεία την προσπάθεια του Αζερμπαιτζάν.

Αξιοποιείστε την καθαρότητα της ψυχής των νέων και δημιουργήστε πυρήνες «Ευ Αγωνίζεσθαι» στην καθημερινότητα των σχολείων, των εθελοντών των Αγώνων, των εταιρειών-χορηγών, των φορέων της κοινωνίας, των πολιτών και κάθε παραγωγικής δύναμης της Χώρας. Μην αφήσετε την ευκαιρία να φύγει, γιατί το όφελος, θα είναι τεράστιο για το Αζερμπαιτζάν εξ αντανακλάσεως, μέσα από κάθε διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα και όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του Μπακού. Οικοδομείστε το νέο θεσμό, εξ ολοκλήρου, πάνω στην Ολυμπιακή Παιδεία και τις Ολυμπιακές Αξίες. Και αποκτήστε από την αρχή το ηθικό πλεονέκτημα, στα μάτια όλου του Δυτικού κόσμου.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, κατά την φάση προετοιμασίας των Αγώνων,  αλλά και κατά τη φάση της υλοποίησής τους, ώστε, το πνεύμα του «Ευ Αγωνίζεσθαι», να διαπνεύσει, κάθε βήμα της συνεργασίας μας. Να οδηγήσουν οι αγώνες, στην δημιουργία ενός Ελληνο-Αζερικού άξονα «Ευ Επιχειρείν», «Ευ Εκπαιδεύεσθαι» και «Ευ Ζην», πέρα κι έξω από τα συνηθισμένα. Αν επιτύχουμε αυτό το ρεκόρ, τότε, η Ελληνο-Αζερική συνεργασία, θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση, σε παγκόσμιο επίπεδο και σημείο αναφοράς για μια κουλτούρα «Ευ Διευρύνεσθαι», σε ολόκληρη την Ευρώπη, που σήμερα ανακαλύπτει με οδυνηρό τρόπο, ότι δεν υπάρχει πραγματική ένωση μόνο  με οικονομικούς όρους. Δεν υπάρχει πραγματική Ένωση, αν δεν ενωθούν οι ψυχές μας, μέσα από Αξίες και Παιδεία.

Φίλες και φίλοι,
Δηλώνω παρούσα σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια και προτείνω την δημιουργία, της πρώτης  κοινής Ελληνο-Αζερικής Επιτροπής «Ευ Αγωνίζεσθαι», προκειμένου να επεξεργαστούμε ένα βιώσιμο σχέδιο διασύνδεσης, του Αζέρικου λαού και των Αγώνων «Μπακού 2015», με τις Ολυμπιακές Αξίες και την Ολυμπιακή Παιδεία. Άλλωστε, το Εθνικό σύνθημα του Αζερμπαιτζάν είναι «η γη της φωτιάς» και το οικουμενικό σύμβολο του Ολυμπισμού είναι «η Ολυμπιακή Φλόγα». Αφού, λοιπόν, μας ενώνει η φλόγα, ας μην επιτρέψουμε στις πράξεις μας, να σβήσουν την δίψα του σύγχρονου κόσμου, για νέα, υγιή και Οικουμενικά πρότυπα ένωσης.

Οι Αγώνες «Μπακού 2015» είναι η κοινή μας Αξιακή δοκιμασία. Και ας στοχεύουμε στο «Xρυσό» με την πρώτη προσπάθεια!!!! Μοιάζει δύσκολο, Αγαπητοί φίλοι και Φίλες, μα είναι στο χέρι μας να το κατορθώσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Πατήστε στην Agenda και στην πρόσκληση για πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *