Εκδήλωση προς τιμή των μητέρων των Ελλήνων Ολυμπιονικών


Τρίτη 10 Μαΐου, 2005

Εκδήλωση προς τιμή των μητέρων των Ελλήνων Ολυμπιονικών

Με μία σπάνια εκδήλωση σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου, την Τρίτη 10 Μαΐου η βράβευση των μητέρων των Χρυσών, Αργυρών και Χάλκινων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», επ’ ευκαιρία της εορτής της μητέρας.  Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου σε συνεργασία με την Ελληνίδα Πρέσβυ στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και  Πρόεδρο του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών η «Καλλιπάτειρα», κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου.

Η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία συντόνισε την εκδήλωση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
«Γνωρίζουμε, ότι βαρύτατοι και βαθύτατοι   συμβολισμοί, που έλκουν την καταγωγή τους από  την παράδοση χιλιετηρίδων, απεικονίζονται στα πρόσωπα των μητέρων, που γαλούχησαν και εξέθρεψαν τους Ολυμπιονίκες μας.  Οι συμβολισμοί αυτοί διέπουν και     τον σύγχρονο Ανθρωπισμό, αφού ο Ολυμπισμός επιμένει, να αντιπαραθέτει την Ειρήνη, ως τον σπουδαιότερο των σκοπών, των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Ήρωες στην Ειρήνη γεννά μόνο Αθλητισμός και αυτοί είναι οι Ολυμπιονίκες.  Ο λιτός κότινος της νίκης  στους αθλητικούς στίβους, έρχεται ακριβώς  να  υποδηλώσει, ότι αυτό που αξίζει να τύχει της  επιβράβευσης των οργανωμένων κοινωνιών, είναι Εκείνη η Νίκη,  που ως αποτέλεσμα της ευγενούς άμιλλας ανάμεσα σε ανθρώπους, διαφορετικού χρώματος, θρησκευτικών δογμάτων, πολιτικών δοξασιών, και εθνικής καταγωγής, δικαιώνει την προσπάθεια του ανθρώπου  για δημιουργία. Μια δημιουργία με παναθρώπινο μήνυμα: Ότι η νίκη αυτή, τελικά είναι νίκη  όλων  μας».

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχε η κ. Μαρία Φαραντούρη, που τραγούδησε με τη θεϊκή φωνή της απόσπασμα από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου με μουσική Μίκη Θεοδωράκη και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη, μελοποιημένα για τις μητέρες όλου του κόσμου.  Επίσης, η κ. Κάτια Δανδουλάκη χάρισε με το ανεπανάληπτο ήθος που υπηρετεί την τέχνη της την απαγγελία του σονέτου του Λορέντζου Μαβίλη η «Καλλιπάτειρα» και η καλλιτέχνης κ. Κοραλλία Καράντη διάβασε ένα μικρό απόσπασμα του Παυσανία γραμμένο πριν από 2.177 χρόνια για το θρύλο της Καλλιπάτειρας.

Το Βραβείο που προσεφέρθει στις μητέρες των Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, απεικονίζει τη μορφή της Καλλιπάτειρας την οποία εμπνεύστηκε και αποτύπωσε για πρώτη φορά ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος  Γιώργος Σταθόπουλος, με σπάνια εικαστική επαναστατικότητα, εκφράζοντας όλον τον πολιτισμικό φόρτο του Ολυμπισμού.

Με ένα ξεχωριστό βραβείο, αυτό του Ευ Αγωνίζεσθαι, βράβευσε η κ. Παναγοπούλου την μητέρα του υπεραθλητή, Κάχι Καχιασβίλι, κ. Μαρία Καχιασβίλι, τριπλού χρυσού Ολυμπιονίκη και του ευχήθηκε μία ακόμη χρυσή επιτυχία για την 5η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες αυτών του Πεκίνου στην Κίνα το 2008.

 . 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *