Εισήγηση της Προέδρου, κας Κατερίνας Παναγοπούλου στο Αθλητιατρικό Συνέδριο στο 251 ΓΝΑ.


Σαββάτο 7 Σεπτεμβρίου, 2013

Εισήγηση της Προέδρου, κας Κατερίνας Παναγοπούλου στο Αθλητιατρικό Συνέδριο στο 251 ΓΝΑ.

ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κυρίες και Κύριοι,

Η σχέση των οργανωμένων κοινωνιών  με τον Αθλητισμό, με επίκεντρο το ρόλο του πολίτη, υπήρξε ανέκαθεν στενή και πολύπλευρη.

Από τις Ολυμπιάδες των κλασσικών χρόνων, μέχρι τις Αρματοδρομίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τον Ιππόδρομο του Βυζαντίου και έως τις σύγχρονες λειτουργίες του Αθλητισμού, αυτή η σχέση έδρασε, ως κέντρο συνάθροισης πολιτών και ως αυτόνομη κοινωνική δομή, που εμπλούτισε την ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού, με σελίδες λαμπρές.

Αυτήν τη σχέση, θα επιχειρήσω να εξετάσω, στο πλαίσιο της σημερινής μας συνάντησης.

Έχω τη γνώμη, ότι ο Αθλητισμός, ως οργανωμένη παρέμβαση των συγκροτημένων κρατικών εξουσιών, εξ αρχής, αποσκοπούσε, σε μια θεμελιώδη επιδίωξη: Τη συμβολή στη συλλογικότητα των πολιτών, ώστε να ενδυναμώνεται, ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους σε αυτό, που στην εποχή μας αποκαλούμε «δημόσιο συμφέρον».

Η ενσωμάτωση των νεαρότερων ηλικιών σε νόρμες συνύπαρξης μεμονωμένων πολιτών σ’ αυτήν τη συλλογικότητα, αναμφίβολα έχει επιδράσει θετικά στην ιστορία του πολιτισμού, αιμοδοτώντας τον κόσμο με δυνάμεις και ήθη καλά, που αλλιώς, θα είχαν μείνει αναξιοποίητα.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο, ότι σήμερα ο Αθλητισμός, συνιστά πεδίο μόνιμου και μεγάλου ενδιαφέροντος     των σύγχρονων κρατών, με πολύ σημαντικές επιδράσεις, οικονομικές, ευρύτερα κοινωνικές και πολιτισμικές στον κόσμο του 21ου αιώνα.

Η αναγνώριση μάλιστα, της άρρηκτης σχέσης του κράτους με τον Αθλητισμό, αποκαλύπτεται εντυπωσιακά, αν αναλογιστούμε, ότι «ο στίβος της ευγενούς άμιλλας»,    όπου βρίσκεται και ο πυρήνας του αθλητικού ιδεώδους, κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε λαού και πολιτισμού, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και εθνικών αυτοπροσδιορισμών, όπως και πάνω από το χρώμα του δέρματος και το φύλο κάθε ανθρώπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *